Di avslöjar: En röst räddade regeringen


Start Nyheter

Av Fredrik Öjemar, Tomas Nordenskiöld
Publicerad: Uppdaterad:

Regeringens dramatiska omläggning av flyktingpolitiken godkändes med minsta möjliga marginal av Miljöpartiets riksdagsgrupp, enligt uppgift till Di. Flera ledamöter var frånvarande vid den avgörande omröstningen och nu skakas partiet av ett internt uppror.

De dramatiska beskeden från regeringen på tisdagen att Sverige i grunden lägger om sin flyktingpolitik föregicks av stor dramatik i Miljöpartiets riksdagsgrupp.

Di kunde redan i onsdagens tidning avslöja hur Socialdemokraterna genom ett mycket tufft förhandlingsspel, där S hotade att kapa stora delar av biståndet, tvingade MP att gå med på flyktinguppgörelsen.

Nu kan Di även berätta om det interna spelet i Miljöpartiet, som ledde till att Sveriges flyktingvänligaste parti helt bytt fot och nu vill driva igenom en restriktiv politik, med det uttalade syftet att färre asylsökande ska söka skydd i Sverige.

De interna diskussionerna har gått varma i partiet de senaste veckorna och i måndags kväll hölls enligt uppgift till Di en omröstning i Miljöpartiets riksdagsgrupp, om de förslag som regeringen tänkte presentera för att strama åt flyktingpolitiken.

Men förslaget mötte starkt motstånd och röstades ned med siffrorna 19-4, enligt Di:s källor. Nederlaget tvingade MP-ledningen att återuppta förhandlingarna med Socialdemokraterna senare på kvällen.

Miljöpartiet fick då igenom en ändring av det ursprungliga förslaget, nämligen att barn och barnfamiljer som redan kommit till Sverige inte ska omfattas av de nya reglerna.

På tisdagsmorgonen hölls enligt Di:s källor en ny omröstning i Miljöpartiets riksdagsgrupp, då 18 av 25 ledamöter var närvarande. Vid det här laget stod det klart för ledamöterna att regeringsmakten stod på spel.

Röstsiffrorna slutade 9-9 enligt Di:s källor. Då beslutades att kalla in en ledamot som fick fälla avgörandet. Den ledamoten valde att rösta på partiledningens linje.

Bara några timmar senare kallade MP-språkröret Åsa Romson och statsminister Stefan Löfven till pressträff, där de berättade om det gemensamma målet att kraftigt minska antalet människor som söker asyl i Sverige.

Budskapet var att den svenska lagstiftningen ska anpassas till minimikraven enligt internationella konventioner och EU-rätten.

Bland förslagen ingår bland annat tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom kvotflyktingar, kraftigt skärpta krav för anhöriginvandring, id-kontroller på alla tåg och bussar vid Öresundsbron och medicinska ålderskontroller av ensamkommande flyktingbarn.

Åsa Romson kunde inte hålla tillbaka gråten när förslagen presenterades på måndagen och partiet skakas nu av en uppslitande intern debatt.

Enligt Di:s källor är många medlemmar – både gräsrötter och företrädare högt upp i partiet – chockade över Miljöpartiets omsvängning.

Flera riksdagsledamöter har öppet tagit avstånd från regeringens åtgärdspaket. En av dem är Rasmus Ling, skattepolitisk talesperson.

”Jag kan inte ställa mig bakom en sådan här uppgörelse. Jag är väldigt orolig för vad det här ska innebära. Det sluter Sverige och riskerar att få andra länder att följa efter och gå ännu längre”, säger han.

”Det är många som är väldigt upprörda, besvikna och ledsna i vårt parti. Och det är klart att vi som företrädare i riksdagen måste lyssna på detta”, fortsätter han, men säger samtidigt att han har fortsatt förtroende för MP-språkrören.

Även Carl Schlyter, riksdagsledamot och ordförande i EU-nämnden, tar ställning mot regeringsuppgörelsen.

”Vi har haft flera debatter om hur vi ska lösa detta, men dagens beslut har en logik jag inte kunde rösta för", skrev han på Facebook på tisdagskvällen.

Jakop Dalunde, riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson, är också kritisk. Han skriver på Facebook att han i själ och hjärta är en pragmatiker som prioriterar realpolitiskt inflytande framför ideologisk renlärighet.

”Men till syvende och sist har ändå även jag gränser och för mig är den nu överskriden. Jag kan varken stödja eller försvara att vi så kraftigt försämrar svensk migrationspolitik. Jag kan inte. Det går bara inte”, skriver han.

Miljöpartiets gruppledare Jonas Eriksson skriver i ett sms till Di att han inte kommenterar partiets interna processer.

Fredrik Öjemar

Tomas Nordenskiöld