LEDARE: Domen mot Dan Park innebär ett förbud mot satir


Malmö tingsrätt har i sin visdom gett den svenska yttrandefriheten en helt ny innebörd: Man får inte förlöjliga andra och man måste bidra till ”framsteg i umgänget mellan människor”. Om den här domen står sig vrider Sverige klockan tillbaka till tiden före 1766, då vi som första land i världen fick en tryckfrihetsförordning.

 

Att tillståndet för yttrandefriheten i Sverige är riktigt dåligt, kommer inte som någon överraskning för oss som arbetar på Dispatch International, och garanterat inte heller för våra läsare. Men att en domstol uttrycker sig som i domen mot Dan Park innebär i princip att den svenska grundlagen måste skrivas om. Förutom lagen om hets mot folkgrupp (som i sig är en inskränkning av yttrandefriheten) måste grundlagen göra fler undantag: Svenskar får inte förlöjliga varandra (den politiska debatten går under) och allt de säger ska ”bidra till att göra framsteg i umgänget mellan människor” (hur nu ett sådant påbud ska kunna genomdrivas).

Jag hoppas att ni alla förstår hur fruktansvärt illa detta är. Sverige borde skaffa sig ett First Amendment, det tillägg till den amerikanska författningen som förbjuder staten att stifta lagar som inskränker yttrandefriheten och pressfriheten. I stället går vi i helt motsatt riktning.

 

Det är inte många som i dag vet att Västvärldens så kallade hate speech-lagar drevs igenom i FN av Sovjetunionen och länder från tredje världen. Så gott som alla Västländer röstade nej, bland dem Danmark, USA, Storbritannien och Sverige. En allians av kommunistiska länder och icke-demokratiska länder från tredje världen trumfade igenom denna yttrandefrihetsföraktande princip i FN-konventionen om de mänskliga rättigheterna. Människorättsaktivister som Eleanor Roosevelt var starka motståndare och varnade för att bekämpa fanatism med hjälp av brottsbalken.

 

Numera verkar hela etablissemanget ha glömt bort detta, och omfamnar mer än gärna lagar som inskränker yttrandefriheten. Det har till och med gått så långt att Malmöåklagaren Magnus Pettersson i förra veckan krävde att Dan Park skulle sinnesundersökas, eftersom han uppenbarligen måste vara galen som hävdar sin rätt till yttrandefrihet, sin rätt att förlöjliga och håna offentliga personer och ge de politiskt korrekta en spark i magen. Visserligen sa tingsrätten nej, men vad händer andra, tredje, fjärde gången en åklagare kräver sinnesundersökning av politiska dissidenter?

 

Mitt beslut att lämna Sverige känns mera rätt för varje dag. Det land som var först i världen med en tryckfrihetsförordning som förbjöd censur, har gått baklänges in i framtiden de senaste 20-25 åren. Den politiska korrektheten ligger nu som en våt filt över hela debatten och har gett fritt spelrum åt våldsamma vänsterextremister som inte bara nöjer sig med att fördöma sina politiska motståndare, utan också anser sig ha rätt att slå ner dem: ”Antifascism är alltid självförsvar”, lyder deras stridsrop.

Dan Park får tre månader fängelse för att han förlöjligat romer och afrosvenskar som anklagar alla vita svenskar för rasande rasism. Samtidigt som ”Tårtkvinnan” som attackerade den folkvalde politikern Jimmie Åkesson, SD, slipper undan med två månader (ett straff som också innehöll ett stort antal olovliga körningar).

 

Kamil Ryba dömdes till sex månaders fängelse för att han levererade en låda med en koran och en kniv till GT/Expressens redaktion, samtidigt som polisen lägger ner utredningen mot de personer som hotade, spottade på och jagade bort Dispatch Internationals reportageteam från en demonstration i Lund. (Beslutet är överklagat av oss.)

Robert Aschberg jagar ”näthatare” på tv, Expressen samarbetar med de kriminella vänsterextremisterna i Researchgruppen och belönas med journalistpriser. Samtidigt meddelade polisen i dag att de lägger ner förundersökningen om de explicita hoten mot Tryckfrihetssällskapets förre kassör, som vi berättade om i går. Detta beslut ändrades dock sedan de fått klart för sig allvaret i hotet.

 

Är det någon som fortfarande tror att vi lever i en rättsstat?

 

Share This Article

Do the sharing thingy

0 0 1 0 0

Om författare

More info about author